top of page

magánkertek tervezése

MIÉRT VAN SZÜKSÉG KERTTERVRE?

 

Egy funkciójában, formájában, és színeiben is jól átgondolt, egész évben díszítő kert megtervezése sok időt vesz igénybe. Véleményünk szerint az anyagok és növények kiválasztását sem szabad a legközelebbi kertészet aktuális kínálatára szűkíteni. Konkrét tervek és pontos fajlista szükséges ahhoz, hogy az eredmény minden részletében tökéletes legyen.

 

HOGYAN KÉSZÜL EGY KERTTERV?

 

Először is egy konzultációra kerítünk sort - lehetőség szerint a helyszínen - , ahol megismerkedünk a feladattal és a megrendelői igényekkel.

 

Ezután koncepciótervet készítünk. A könnyebb vizualizáció érdekében hangulatában, műszaki megoldásaiban hasonló képeket is mutatunk, hogy jobban elképzelhetővé tegyük a végeredményt.

 

A koncepcióterv elfogadása után következik a terv kidolgozása. Ez részben a műszaki megoldások pontosításából és részletes növénykiültetési terv elkészítéséből áll. A növénykiültetési koncepció és anyaghasználat minden esetben egyeztetésre kerül. 

 

Végül a felmerült változtatási igényeket figyelembe véve véglegesítjük a terveket.

 

MENNYIBE KERÜL?

 

Tudjuk, hogy a kertépítés általában a beruházások utolsó lépése, amelyre a legtöbb esetben vagy megszorított anyagi keretek között, vagy egyáltalán nem kerül sor. Ennek ellenére, ha igény van a szép végeredményre, érdemes tájépítész szakembert megbízni, mert a terv akár egy észszerű ütemezésre is megoldást adhat.

 

Természetesen lehet ennél egyszerűbben, akár a kertépítőre bízva is kertet tervezni (vagy épp terv nélkük építeni), de tapasztalatunk szerint ez nem hozza azt a végeredményt, ami egy átgondolt terv alapján készülhetett volna. Ezen a ponton a megrendelőnek saját lehetőségeit és igényeit figyelembe véve .kell mérlegelnie.

 

Amennyiben tájépítész tervezőre bízná kertjét, szívesen állunk rendelkezésre, pontos árajánlatunkat azonban csak a terület ismerete és a feladatok meghatározása után tudjuk megadni.

MIT TARTALMAZ A KERTTERV?

 

Ha a kertterv tartalmáról beszélünk, ketté kell választani az engedélyköteles és nem engedélyköteles munkákat. 

 

Az engedélyezési tervnek elsősorban a hatóság elvárásainak kell megfelelnie. Szükség van egy funkciókat és növényfoltokat ábrázoló kerttervre, egy tereprendezési terve - különösen a nagy szintkülönbséggel rendelkező telkek esetében. Külön tervlapon, számolással kell igazolni a zöldfelületi arányt, és egyes települések esetében javasolt fajlistát, esetleg növénykiültetési tervet is mellékelni kell.

 

Amennyiben a kertépítészeti terv csak saját célra, a kivitelezési munkák előkészítésére készül, úgy tartalmát a megrendelői igények szabják meg. Ebben az esetben általában a következően alakul:

  • kertépítészeti terv,

  • tereprendezési terv,

  • növénykiültetési terv és fajlista,

  • burkolatépítési terv,

  • kitűzési terv,

  • építmények részletrajza

Növénykiültetési terv

bottom of page