magánkertek tervezése

MIÉRT VAN SZÜKSÉG KERTTERVRE?

 

Egy funkciójában, formájában, és színeiben is jól átgondolt, egész évben díszítő kert megtervezése sok időt vesz igénybe. Szükség van több helyszíni bejárásra, a megrendelővel való folyamatos egyeztetésre. Véleményünk szerint az anyagok és növények kiválasztását sem szabad a legkönnyebben beszerezhető, első utunkba eső kertészet aktuális kínálatára szűkíteni. Konkrét tervek és pontos fajlista szükséges ahhoz, hogy az eredmény minden részletében tökéletes, ad - hoc megoldásoktól mentes, igényes kert legyen.

 

HOGYAN KÉSZÜL EGY KERTTERV?

 

Először is egy személyes találkozóra kerítünk sort - lehetőség szerint a helyszínen - , ahol megismerkedünk a feladattal és a megrendelői igényekkel.

 

Ezután igény szerint 2-3 koncepciótervet készítünk. A könnyebb vizualizáció érdekében hangulatában, műszaki megoldásaiban hasonló képeket is mutatunk, hogy Jobban elképzelhetővé tegyük a végeredményt.

 

A koncepcióterv elfogadása után következik a kidolgozás. Ez részben a műszaki megoldások pontosításából és részletes növénykiültetési terv elkészítéséből áll. A növénykiültetési koncepció és anyaghasználat minden esetben egyeztetésre kerül, a növények esetében (igény szerint) minden fajt bemutató képsorozattal illusztrálva. 

 

Végül a felmerült változtatási igényeket figyelembe véve véglegesítjük a terveket.

 

MENNYIBE KERÜL?

 

Tudjuk, hogy a kertépítés általában a beruházások utolsó lépése, amelyre a legtöbb esetben vagy megszorított anyagi keretek között, vagy egyáltalán nem kerül sor. Ennek ellenére, ha igény van a szép végeredményre, érdemes a tervezésre áldozni, mert a terv akár egy észszerű ütemezésre is megoldást adhat.

 

Többször lehet találkozni olyan ajánlattal, ahol a vállalkozó jelképes összegért, vagy a kivitelezési munkák fejében díjmentesen vállalja a terv elkészítését. A jó munkához azonban idő kell, így véleményünk szerint lelkiismeretesen ez nem járható út. A tapasztalat is azt mutatja, hogy az így megvalósult kertek sosem hozzák azt a minőségi végeredményt, ami egy átgondolt terv alapján készült volna, és amilyen kerteket mi is építeni szeretnénk. Ezen a ponton tehát a megrendelőnek kell mérlegelnie.

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, szívesen állunk rendelkezésre, pontos árajánlatunkat azonban csak az első személyes találkozás és a feladatok meghatározása után tudjuk megadni.

MIT TARTALMAZ A KERTTERV?

 

Ha a kertterv tartalmáról beszélünk, ketté kell választani az engedélyköteles és nem engedélyköteles munkákat. 

 

Az engedélyezési tervnek elsősorban a hatóság elvárásainak kell megfelelnie. Szükség van egy funkciókat és növényfoltokat ábrázoló kerttervre, egy tereprendezési terve - különösen a nagy szintkülönbséggel rendelkező telkek esetében. Külön tervlapon, számolással kell igazolni a zöldfelületi arányt, és egyes települések esetében javasolt fajlistát, esetleg növénykiültetési tervet is mellékelni kell.

 

Amennyiben a kertépítészeti terv csak saját célra, a kivitelezési munkák előkészítésére készül, úgy tartalmát a megrendelői igények szabják meg. Tartalma ebben az esetben általában a következően alakul:

  • kertépítészeti terv,

  • tereprendezési terv,

  • növénykiültetési terv és fajlista,

  • burkolatépítési terv,

  • kitűzési terv,

  • öntözőrendszer terv,

  • építmények részletrajza

Vázlatterv

Növénykiültetési terv

​©2023 by April 's garden all rights reserved.​